Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 07. 08:00, péntek | Belföld

Visszakövetelhető egy ajándék? – jogos kérdés

Visszakövetelhető egy ajándék? – jogos kérdés

Jogos-e egy ajándék visszakövetelése? Etikusnak kicsit sem az, de hogy jogos-e, abban szakértő segít a Pénz, jog és adó rovatunkban.

Tisztelt Onlinejogsebész!

Tavaly márciusban egy társkereső oldalon megismerkedtem egy Kanadában dolgozó férfival, aki hosszas levelezés után, meglátogatott.
A levelezőtársból szerelem lett. Hosszabb, rövidebb időt töltött itthon, ezalatt én szállásoltam el és én élelmeztem.
Karácsonyra, a gyerek születésnapjára és "komoly szándékának jeleként" egy plazma tv-t hozott ajándékba, nekem és a lányomnak.

Közben kiderült, hogy az úrnak otthon - be nem vallott - gyerekei is vannak emiatt a viszony megromlott. Most viszont(szerintem pusztán rosszindulatból- maga is elismerte, hogy nem a tv a lényeg, hanem, hogy "megneveljen") visszaköveteli a tv-t, amit amellett, hogy kicsinyességnek érzek, komoly gondot is okoz, mert a régi tv-t már elajándékoztam és a kislányom is megszokta, ha visszaadom a minimál béremből nemigen tudnék másikat venni.

Önök szerint jogos a követelése?

Köszönettel.

2014. 01. 28.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Nóra!

Nem tartom túl elegáns dolognak egy ajándék visszakövetelését, de ennek a Polgári törvénykönyv rendelkezései is gátat szabnak.
Egyfelől nem lehet visszakövetelni a szokásos mértékű ajándékot, mivel az ajándék az ajándékozó saját vagyona terhére adott ingyenes juttatás.

A még meglévő vagyontárgyat az ajándékozó akkor követelheti vissza, ha arra létfenntartása érdekében szüksége van és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Még akkor is visszakövetelhető az ajándék, ha az a feltételezés, amely alapján az ajándékot az ajándékozó adta utólag meghiúsult és e nélkül az ajándékot az ajándékozó nem adta volna.

Az Ön kérdéséből számomra az derül ki, hogy a viszonyuk a volt barátjának nem tisztázott családi viszonya miatt romlott meg, tehát szerintem az ajándék visszakövetelésének nincs jogalapja.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Üdvözlettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során