Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Május 06. 11:24, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Victor Ponta: Románia öt-tíz éven belül energetikailag függetlenné válik

Victor Ponta: Románia öt-tíz éven belül energetikailag függetlenné válik

Victor Ponta miniszterelnök szerint Románia öt-tíz éven belül energetikai szempontból függetlenné válik - írta hétfői számában a Krónika című erdélyi napilap a politikus egy hétvégi nyilatkozatát idézve.

A román kormányfő az OMV-csoporthoz tartozó Petrom egyik fekete-tengeri szondájának meglátogatása után Konstancán beszélt az ország energetikai kilátásairól. Ponta úgy vélekedett: a Fekete-tenger kontinentális talapzatából kitermelt kőolaj és földgáz az elkövetkező években teljes mértékben képes lesz fedezni a romániai ipar és a lakosság szükségleteit. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a Petrom a közeljövőben több mint háromszázmillió eurót fektet be új szondák építésébe.
Hozzátette: az energetikai függetlenség feltétele az, hogy Románia a térség legnagyobb energiahordozó-kitermelőjévé váljék, ami szerinte nem lehetetlen.
„Idén remélhetőleg felavathatjuk a Romániát Moldovával összekötő gázvezetéket, így exportálni is képesek leszünk majd, és öt-tíz éven belül Románia energetikai szempontból függetlenné válik. Május 22-én az Európai Tanács az energetikai kérdéseknek szentelt ülést tart, mivel egész Európa küzd a versenyképességi és az energiafüggőségi problémákkal. Románia privilegizált helyzetben van a többi országhoz képest, úgy tűnik, júniusban bejelenthetjük a Nabucco-projekt aláírásáról szóló jó hírt” – idézte Victor Ponta román miniszterelnököt a Krónika.
A Petrom és az ExxonMobil 2012 februárban jelentették be, hogy jelentős földgáztartalékot fedeztek fel a Fekete-tengeren végzett közös kutatásaik során.
Az ország energetikai függetlenségére hivatkozva Victor Ponta miniszterelnök a palagáz-kitermeléssel kapcsolatos korábbi elutasító álláspontját is megváltoztatta. A román környezetvédelmi minisztérium április végén palagáz-feltárási engedélyt adott egy külföldi beruházónak a Fekete-tenger melletti Dobrudzsa térségében.

Címkék: Románia-energia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik