Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 01. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Véleményezésen a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások

Véleményezésen a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet tervezetet közigazgatási egyeztetésre bocsátotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A rendelet célja a közétkeztetés keretében szolgáltatott élelmiszerekre, étrendekre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi jogi szabályozás megteremtése. Véleményezési határidő: 2013. május 10.

A magyar lakosságot érintő betegségteher túlnyomó részét a krónikus, nem fertőző betegségek adják, amelyek előfordulása Magyarországon többszöröse a fejlett államokban tapasztalható értéknek, és melyek prevenciója hatékony intézkedéseket igényel. A megelőzésben kulcsfontosságú a kiemelt táplálkozási kockázati tényezők csökkentése illetve eliminálása. Az OÉTI vizsgálatai igazolták, hogy a táplálkozási kockázati tényezők, pl. fokozott energia- és zsírbevitel, napi öt grammot meghaladó sóbevitel, alacsony zöldség- és gyümölcs-fogyasztás nem csak a felnőttek körében, hanem már gyermekkorban is kimutathatók. A túlsúly és elhízás aránya a felnőttek között rendkívül magas, emellett a gyermekkori elhízás is az elmúlt 10 évben háromszorosára emelkedett. Az OÉTI vizsgálatai szerint az óvodai és az iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. Mindezekre tekintettel, a közétkeztetés átalakítása nélkül a táplálkozással összefüggő betegségek kockázata hosszú távon nem csökkenthető. A közétkeztetés átalakításának első lépése a közétkeztetés keretében szolgáltatott élelmiszerekre, étrendekre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi jogi szabályozás megteremtése.

A jogszabálytervezet elérhető: kormany.hu honlapon.

Véleményezési határidő: 2013. május 10.
Véleményezési cím: krisztina.biro@emmi.gov.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.