Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Termelő üzemekével vetekszik az ipari mosodák energiafelhasználása

Termelő üzemekével vetekszik az ipari mosodák energiafelhasználása

2013-tól a Dalkia Energia Zrt. öt éven keresztül évi 5000 tonna gőzt szolgáltat a Mem-Tex cégcsoport váci mosodai telephelyén az év végén megkötött szerződés értelmében. Az együttműködés a váci mosoda üzemeltetője számára 20 százalékos megtakarítást eredményez az energiakiadásokban, amivel jelentősen növekszik a mosodai szolgáltató versenyképessége. A megtakarítások fokozása és az üzembiztonság növelése érdekében a már meglévő váci rendszeren a Dalkia 5,5 millió forintos fejlesztést hajtott végre.

Az ipari termelő üzemekével vetekszik a nagyipari mosodák energiafelhasználása. Egy átlagos méretű, évente 10-15 ezer tonna ruhát kitisztító üzem hőenergia-igényét 5000 tonna gőzzel lehet kielégíteni, melynek előállításához még magas hatásfokú berendezésekkel is 430-450 ezer köbméter földgázt kell felhasználni. Ez nagyságrendileg 200-220 családi ház éves gázfogyasztásának felel meg. Nem véletlen tehát, hogy a szektor szereplői is keresik a megtakarítási lehetőségeket.

„Az ipari mosodák között a versenyelőny azé, aki a lehető legkevesebb energia- és víz felhasználásával képes minőségi szolgáltatást nyújtani. A Dalkia Energiával a váci telephelyünk kapcsán kötött mostani üzemeltetési és energiaszolgáltatási megállapodás jelentősen növeli ezt a versenyelőnyünket. Átlagosan 20-22 százalékos megtakarítást tudunk felmutatni az energiaszámlán” – mondja Babos Imre, a Mem-Tex cégcsoport tulajdonosa. A Mem-Tex cégcsoport az egyik legnagyobb egészségügyi textiltisztító vállalkozás Magyarországon 1,3 milliárd forintos éves árbevétellel. Megrendelői körében 20 kórház található. A vállalkozás jelenleg négy mosodát üzemeltet és mintegy 250 embert foglalkoztat. A váci mosoda Magyarország öt legnagyobb mosodáinak egyike, ahol évi 20-25 ezer tonna textíliát mosnak és vasalnak.

A tavaly év végén megkötött szerződés értelmében a Mem-Tex négy telephelye közül kettőben a Dalkia Energia Zrt. üzemelteti a kazánházat és szolgáltatja a gőzt a mosáshoz és vasaláshoz a következő öt évben.

„A versenyképesség megőrzése érdekében a legtöbb termelő és szolgáltató vállalat esetében érdemes az energiaköltségek csökkentését megfontolni. Jó példa erre a mosodai szegmens, ahol a költségek jelentős részét az energiaszámla teszi ki” – mondja Fernezelyi Ferenc, a Dalkia Energia kereskedelmi igazgatója.

Az országban jelenleg már négy különböző ipari mosodának is energetikai szolgáltatásokat nyújtó Dalkia Energia szakemberei szerint egy jól felkészített és méretezett rendszer önmagában is megtakarításokat eredményez. A kihívást nem is a rendszer kiépítése, hanem a mosoda speciális igényeinek megfelelő, szakszerű üzemeltetés jelenti.

„A legfontosabb kritérium a rugalmasság. A mosodák nem feltétlenül hétköznap reggel 8 és délután 4 között igénylik a hőt. Változhat a mosásra váró ruhaneműk mennyisége, elakadhat a szállítmány. Ezeket a lehetőségeket kezelni kell üzemeltetői és technológiai oldalról is” – teszi hozzá Fernezelyi Ferenc.

A Dalkia Energia és a Mem-Tex cégcsoport közötti üzemeltetési és energiaszolgáltatási megállapodás 5 évre szól. A hatékonyságjavító és biztonságnövelő fejlesztést a Dalkia Energia a szerződés megkötésekor végezte el, a beruházásokra szolgáló 5,5 millió forintos költséget pedig a szolgáltatási díjban érvényesítette, így nyújtott kedvező konstrukciót a mosodai cég számára.

Címkék: nemzetgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során