Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Március 04. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó Péter: mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért

Szijjártó Péter: mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért

Mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Európa továbbra is háborús pszichózisban szenved, utalva Emmanuel Macron francia elnök azon kijelentésére, miszerint nem zárható ki, hogy a Nyugat csapatokat küld a háborúban álló Ukrajnába.

A miniszter arról beszélt, hogy az elmúlt két évben az történik, amit Magyarország a háború elejétől mondott, azaz az Oroszország elleni szankciók nem működnek, és a csatatéren nem lesz megoldása a háborúnak.

Minél tovább tart az orosz-ukrán háború, annál közelebb kerülhet hozzánk "az a rémisztő veszély, amelyet harmadik világháborúnak lehet nevezni" - közölte.

A nyugat-európaiak először csak sisakokat, majd lőszereket, kézifegyvereket, harckocsikat, rakétákat küldtek Ukrajnának, ezek után nem csoda, hogy egyes nyugati politikusok már szárazföldi csapatok küldéséről beszélnek - mondta.

Ez teljesen szembemegy az eddigi közös döntésekkel - jelentette ki. Kifejtette: a NATO-tagországok két éve hoztak egy döntést, amely szerint a NATO nem hadviselő fél, és mindent meg kell tenni a NATO és Oroszország közötti konfliktus elkerüléséért. Azok a nyugati politikusok, akik csapatok küldéséről beszélnek, ezt a NATO-döntést sértik meg.

Hangsúlyozta: Magyarország álláspontja az, hogy sem fegyvert, sem katonákat nem küld Ukrajnába, az emberéleteket csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet megmenteni.

Azt mondta, a NATO védelmi szövetség, és nem dolga megtámadni senkit. Felelőtlennek és veszélyesek nevezte egyes nyugat-európai politikusok kijelentéseit, "mert egy ilyen pattanásig feszült helyzetben egy felelőtlen mondat világszintű tragédiává, biztonsági kihívássá alakulhat". A legfontosabb, hogy mindenki térjen vissza a józan ész talajára, és tartózkodjon az olyan nyilatkozatoktól, amelyek eszkalálhatják a háborút.

A miniszter szerint minél tovább tart a háború, annál többen halnak meg, és annál rosszabb lesz Ukrajnának. "Hónapok óta hallom, hogy a csatatéren az ukránok kivívnak egy olyan pozíciót, amelyből jobb helyzetből kezdhetnek tárgyalásokat. Az elmúlt hetekben világossá vált, hogy ez a forgatókönyv megbukott, az idő Oroszország oldalán áll" - mondta.

Szijjártó Péter szerint megnyugtató, hogy az európai politikusok többsége Macron nyilatkozata után világossá tette, nem fognak katonákat küldeni Ukrajnába. A balti államok harcias álláspontja nem újdonság, de megnyugtató, hogy az amerikai elnök sem a csapatok küldése mellett foglalt állást - fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) keddi találkozóján mind a négy ország miniszterelnöke világossá tette: nem kívánnak szárazföldi csapatokat küldeni Ukrajnába. Igaz, hogy a béke kérdését másként ítélik meg, de mind a négy ország és kormány számára világos, hogy a nemzeti érdekek érvényesítése miatt előnyös a visegrádi együttműködés. Az illegális migrációval, az energiaellátás szuverenitásával, a mezőgazdaság fejlődésével kapcsolatban az érdekek egybeesnek, és azokat közösen eredményesebben tudják megvédeni - jegyezte meg.

Címkék: haború, nato, oroszország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során