Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Április 07. 15:08, csütörtök | Helyi

Százmilliós áfacsalásért több év börtönre ítéltek két cégvezetőt Szombathelyen

Százmilliós áfacsalásért több év börtönre ítéltek két cégvezetőt Szombathelyen

Hat és fél év, valamint öt és fél év szabadságvesztéssel sújtotta a Szombathelyi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen egy fővárosi és egy szombathelyi ingatlanforgalmazó cég korábbi vezetőjét, -

mert 2011-ben színlelt ügyletekkel igényelték vissza az általános forgalmi adót.

Tóth András közölte: a két vádlottat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat folytatólagosan elkövetett felhasználásának vétsége miatt ítélte el még hétfőn a törvényszék. A szabadságvesztés mellett az elsőrendű vádlottra 2 millió forint, a másodrendű vádlottra 900 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság.
A szóvivő kifejtette: az elsőrendű vádlott két budapesti és két szombathelyi, ingatlanforgalmazással is foglalkozó gazdasági társaság ügyvezetője, illetve tényleges irányítója, a másodrendű vádlott pedig az egyik szombathelyi kft. ügyvezetője volt.
Az elsőrendű vádlott az egyik budapesti kft. képviseletében huszonhat szombathelyi társasházi lakást értékesített 616 millió forint plusz áfa értékben a másodrendű vádlott által vezetett szombathelyi cégnek. A vételárat bevételként szerepeltette ugyan az adóbevallásában, de nem fizette meg utána a 154 millió forintnyi általános forgalmi adót. A szombathelyi cég pedig valótlan tartalmú adóbevallást nyújtott be és visszaigényelte az adóhatóságtól az áfát, amelyen a vádlottak megosztoztak.
A vételárat a bíróság megállapítása szerint valójában nem egyenlítették ki, a szombathelyi székhelyű kft. az ingatlanokat jelzálogjog alapján terhelő valamennyi tartozást átvállalta a budapesti cégtől, így pénzügyi teljesítésre látszólag nem is volt szükség - ismertette Tóth András.
Ezeken túlmenően az ítélet indoklása szerint az elsőrendű vádlott az egyik budapesti kft. képviseletében egy magánszemélytől 125 millió forint értékben szabadalmakat vásárolt meg, a vételárból 17 millió forintot fizetett meg előlegként, a fennmaradó részt azonban nem egyenlítette ki, így a szerződést utólag felbontották. Később viszont színlelt szerződést kötött a másodrendű vádlottal, amely szerint továbbértékesítette a szabadalmakat 3,5 millió euró + áfa értékben a szombathelyi cégnek. A kiállított fiktív számlák alapján ismét megpróbálták visszaigényelni az áfát, de a több mint 276 millió forint kifizetését az adóhatóság megtagadta.
A Szombathelyi Törvényszék elsőfokú határozata ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.