Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 18. 13:19, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Száradnak a feketefenyők a Keszthelyi-hegységben

Száradnak a feketefenyők a Keszthelyi-hegységben

Az elmúlt két aszályos év legyengítette a feketefenyőket (Pinus nigra) a Keszthelyi-hegységben, az erős tűvörösödés miatt az erdészetnek összesen 1300 hektárról kell eltávolítania a beteg fákat az erdőből az élő fák megóvása, és a tűzveszély megakadályozása miatt.

Szakács István, a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a feketefenyő tájidegen a hegységben, mert a legeltetéssel tönkretett kopár területekre még az 1860-as években telepítette be az akkori erdőbirtokos Festetics család ezt a fajtát, majd az ötvenes-hatvanas évek fenyőerdősítési hulláma során alakították át a fenyőfajjal az őshonos molyhos tölgyeseket.
Az akár harminc méter magasra is megnövő, robosztus örökzöldek elég jól bírták a rendkívül száraz, dolomitos talajt, de az aszályos évek korábban is erősen megviselték az állományt. A legutolsó erős száradást a kilencvenes évek végén tapasztalták a keszthelyi erdőkben, az erdészetnek a hatósági előírások szerint akkor is ki kellett termelnie az elszáradt egyedeket.
A rendkívül forró, csapadékszegény nyár miatt a tavalyi év elején 400-500 hektáron tapasztaltak a fák koronájában a száradás miatti erős tűvörösödést, az illetékes Veszprém megyei erdészeti hatóságnak jelezték a problémát. Az a döntés született, hogy a tűzveszélyt is jelentő fákat el kell távolítani az erdőből. A fák kiszáradása fokozódott, 2012 ősztől az ötven százalék feletti levélelhalással érintett terület 1300 hektárra nőtt. A beteg fák túlnyomó része Keszthelytől-Balatonedericsig húzódó erdősávban található, a kitermeléssel a feketefenyők 70 százaléka el fog tűnni a Keszthelyi-hegységből.
Elmondta, hogy a munkálatokhoz a környezetvédelmi hatóság állásfoglalását kérték, a fakitermelést a Bakonyerdő Zrt. a tervek szerint 2014 végéig elvégzi. Becsléseik szerint 15-20 ezer köbméter mennyiségű fát kell majd kivágni, ha a természetvédelem érdekeit nem sértő módon lehetőséget kapnak a fakitermelésre az idegenforgalmi szezont követően.
A feketefenyő betelepítésének megvolt az a haszna, hogy a lehulló lomb előkészítette a talajt a lomberdő megtelepedésére: így az erdő természetes úton meg fog újulni, visszatér az eredeti vegetáció - mondta. Az itt őshonos lombhullató fajok közül a virágos kőris, más néven mannakőris (Fraxinus ornus), a molyhos tölgy (Quercus pubescens) jelenik meg a termőhelyen.
A nehezen megközelíthető területekről nem tudják eltávolítani a fákat, ezek megfelelő élőhelyet biztosítanak a rovarvilágnak. Biológiailag sokkal változatosabb lesz az erdő, kisebb sziklagyepekkel, cserszömörcés foltokkal, télen lesz feltűnőbb az itt élőknek az összefüggő zöld koronák látványának hiánya - jegyezte meg a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;