Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

- mondta a honvédelmi miniszter a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Magyarország) rendezvényt lezáró beszédében pénteken Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a híres római mondást idézte, "ha békét akarsz, készülj a háborúra", és kiemelte, a magyar kormány mindig a haza védelme szemszögéből közelíti meg a tennivalókat.

Magyarország élén olyan kormány van, amely békét akar, mások "rohannak bele a háborúba" - tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Azt mondta, konzervatív politikára van szükség, hogy békét lehessen teremteni.

Békére van szükség, amelyben megszülethetnek és felnőhetnek a gyermekek, a háborúpárti erőket meg kell állítani, erről szól a júniusi választás - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, "örökösök és örökhagyók vagyunk", "a jó katona nem azt nézi", ki van előtte, hanem azt, hogy ki van mögötte, kit kell megvédenie; egy konzervatív kormányzat ezért fejleszti a honvédséget.

Ezzel szemben véleménye szerint a woke - a kommunizmus új formája - minden identitást tagad és támad, Istent, a hazát, a nemzetet, a családot és a teremtett nemi kettősséget, de az államot, a hadsereget is. Amikor azonban hatalomra jut - tette hozzá -, az ideológiáért kell háborúznia. Ez történelmi tapasztalat Közép-Európában - jegyezte meg.

Figyelmeztetett arra, hogy Amerikában a fiataloknak arról beszélnek, milyen szörnyű emberek voltak a gyarmatosító őseik, ezért egyre kevesebben jelentkeznek katonának. A németeknek pedig egy felmérés szerint csak egyharmada érzi úgy, hogy fegyverrel is megvédené a hazáját.

"Síkos lejtőn csúszunk a harmadik világháború felé" - mondta, hozzáfűzve, a "woke-vezérelt" Európa valójában nincs felkészülve a háborúra, mert figyelmen kívül hagyják a történelmet, "nem értik, hogy az atomháborútól senki nem lehet elég távol a bolygón".

A szuverén magyar kormány viszont "a ránk hagyományozott értékekre alapozva" 21. századi kihívásoknak megfelelő honvédséget épít - hangsúlyozta a miniszter.

Szólt arról is, hogy a honvédségnek a high-tech eszközökön kívül szüksége van az identitás megőrzésére is, ezért neveztek ki katonai identitásért felelős miniszteri biztost.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf idézte az Egri csillagok egy mondatát, amely szerint "a falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében".

"Ha meg akarunk maradni magyarnak, megőrizni személyes szabadságunkat és a nemzeti függetlenségünket, akkor hinnünk kell abban az erőben, amely a falak erejét adja: a védők lelkében" - fejtette ki.

Magyarország békét akar, ezért megteremti az ehhez szükséges erőt - hangoztatta a honvédelmi miniszter.

Címkék: honvédség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket