Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 09. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sokan a minimálbér felét is elköltik háziállataikra

Sokan a minimálbér felét is elköltik háziállataikra

A hazai kutya- és macskatartók 36 százaléka havonta több mint 10 ezer forintot költenek házi kedvencei ellátására, sokan azonban akár havi 40 ezer forintot is áldoznak kisállataikra. Nagyjából minden második állattartó négylábújával történt már baleset, vagy volt olyan súlyos betegsége korábban, melynek elhárítására a gazdik 82,1 százalékának egy nagyon drága orvosi beavatkozást kellett elvégeztetniük.

A hazai kutyások 20 százaléka elmulasztotta kedvencén az idén január 1-jétől kötelező mikrochipes megjelölést, az ezért járó akár 45 ezer forintos bírság így még tovább növelheti az állattartással kapcsolatos költségeket. Többek között ezekre derül fény abból a kérdőíves kutatásból, amelyet az egoMedia végzett el a 930 ezer felhasználót tartalmazó adatbázisából kiválasztott 8237 fős mintán.

A kutatás során a kötelező chipeztetést elmulasztó kutyások 41 százaléka válaszolt úgy, hogy anyagi okok miatt nem tett eleget a jogszabálynak, egyéb okra hivatkozva 32 százalék nem gondoskodott a mikrochip beültetéséről, a válaszolók 20 százaléka pedig azt közölte, hogy még csak készül a beavatkozás elvégeztetésére. A válaszadók közül sokan azonban még csak nem is hallottak a tavaly augusztusban, illetve idén januártól jelentősen szigorodó állatvédelmi szabályokról, illetve nem tartják fontosnak a törvényeknek való megfelelést. Az egoMedia kutatása kiderítette azt is, hogy már az elmúlt 4 hónapban is sok száz, a felmérésben résztvevő állattartót ellenőriztek, rendelkezik-e kutyájuk a kötelező mikrochippel.

Az AEGONdirekt.hu által üzemeltetett egoMedia felméréséből kiderül, hogy a gazdák 39,1 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy kutyája vagy macskája életét csak nagyon drága orvosi beavatkozás árán lehetett megmenteni. Közülük 60 százalék a szükséges állatorvosi ellátásra 10 ezer forintot meghaladó összeget fizetett, 25 százalékuknál azonban 40 ezer forintnál is többre rúgott a nélkülözhetetlen segítség. Az összes nyilatkozó mintegy harmada, 2631 fő, nyilatkozott úgy, hogy az ilyen, váratlanul fölmerülő és nagy összegű költségek miatt is rendelkezik már kisállat-biztosítással, vagy tervezi, hogy köt ilyet.

„Az egyetemi kisállatklinikára gyakran kerülnek súlyos betegségben szenvedő kutyák és macskák, melyeknek kórházi vagy műtéti kezelése igen jelentős összegekbe kerülhet. Különösen a drága diagnosztikai eljárások és beavatkozások (például CT-vizsgálat, csontműtétek) esetében szembesülünk azzal, hogy a tulajdonos nem tudja vállalni az állatorvosi szempontból optimális ellátás költségeit” - mondja dr. Máthé Ákos, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának osztályvezető egyetemi adjunktusa.

„Éppen ezért már itthon is több mint háromezren kötöttek kutyájukra vagy macskájukra kisállat-biztosítást, amely akár már napi 10 forintért több tízezer forintot is kifizet a baleset, vagy súlyos betegség kapcsán felmerülő állatorvosi kezelések esetén. A kisállatokra köthető biztosítás bevezetése, 2010 óta, közel 9 millió forint kártérítést fizettünk ki az állattartóknak, az átlagos kártérítési összeg pedig 30 ezer forint körül alakult” - mondja Marosvölgyi Péter, a direktbiztosítási szolgáltatásokat kínáló AEGONdirekt.hu vezérigazgatója.

A kisállat-biztosítással rendelkezők állatainak jellemző betegségei:

A legkirívóbb esetek Kifizetett kárösszeg

  • gyomorcsavarodás 60 000 Ft
  • porckorongsérv 80 000 Ft
  • méhgyulladás 50 000 Ft
  • keresztszalag szakadás 60 000 Ft
  • császármetszés 80 000 Ft
  • műtét lenyelt tárgy miatt 60 000 Ft


2011-ben 97.500 forint volt a legmagasabb kifizetett összeg, amely egy kisállat balesete miatt merült fel (betonos medencébe esett, jobb szemén sérült a szaruhártya).

2012-ben 80 ezer forint volt a legmagasabb kifizetett összeg, amelyet ugyancsak egy balesetre térített a biztosító (elakadt ellés miatt műtétre került sor).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.