Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Szeptember 27. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

Romániában hárommillió lejárt szavatosságú vakcinát kellett eddig megsemmisíteni

Romániában hárommillió lejárt szavatosságú vakcinát kellett eddig megsemmisíteni

Romániában hárommillió lejárt szavatosságú, koronavírus elleni vakcinát kellett eddig megsemmisíteni, és további hárommillió dózis szavatossága fog lejárni az év végéig.

A tárca vezetője szerint Románia adományként sem tudja már hasznosítani a felhasználatlanul maradt oltóanyagot, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezése, a COVAX sem veszi már át a vakcinának a jelenlegi típusát, amelyből Romániában mintegy nyolcmillió adag van még készleten. Rafila elismerte, hogy Romániának több százmillió eurós veszteséget jelentenek a - közös európai uniós vakcinabeszerzési mechanizmuson keresztül megvásárolt és beszerzett, a lakosság érdektelensége miatt felhasználatlanul maradt - koronavírus elleni vakcinák.

Rafila szerint a WHO a koronavírus-világjárványt még mindig közegészségügyi válságként kezeli, akkor is, ha ebben az időszakban Romániában kedvezőbb a helyzet.

A 19 millió lakosú Romániában 8 millió 136 ezer ember, a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,9 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. Az immunizáció szinte teljesen leállt az egészségügyi veszélyhelyzet márciusi feloldása után: az azóta eltelt fél évben kevesebb mint 23 ezerrel emelkedett a beoltottak száma. A május közepe óta igényelhető negyedik adagot is húszezernél kevesebben kérték, vagyis az ország lakosságának alig több mint egy ezreléke.

A szeptember 5-i tanévkezdés utáni héten bekövetkezett megtorpanás után egyébként Romániában továbbra is lefelé tart a járványgörbe. Az egészségügyi minisztérium napi helyzetjelentéseiből kiderült: az utóbbi héten 30 százalékkal kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, 1300 alá csökkent az átlagos napi esetszám. A kórházakban 1357 koronavírusos beteget ápolnak (ez csaknem 20 százalékos csökkenés a múlt héthez képest), közülük 129-en szorulnak intenzív terápiára.

A koronavírus számlájára írt halálesetek száma a múlt héten 2 és 13 között ingadozott, az utóbbi két hétben a napi 8 Covid-áldozat számított átlagosnak Romániában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.