Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Április 11. 14:09, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Áramlik a lakossági pénz az állampapírpiacra

Áramlik a lakossági pénz az állampapírpiacra

Csaknem 30 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás érkezett februárban az állampapírpiacra, a magas hozamígéret és a reklámkampány beváltotta a reményeket – írja szerdai számában a Világgazdaság.

A háztartások állampapír-állománya ezáltal két és fél éve nem látott szintre, 776,2 milliárd forintra emelkedett – ismerteti a lap az MNB adatai alapján. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatait vizsgálva kiderül, hogy minden lakossági állampapírtípusnál komoly növekedés következett be – teszi hozzá.

Az állampapírok iránti érdeklődés megnövekedésében minden bizonnyal fontos szerepet játszottak a reklámok, de az is, hogy az ÁKK igen magas kamatot ad rájuk, az egyik Prémium kötvénynél például az infláció fölött 5 százalékpontos prémium érhető el – mutat rá a lap.

Mivel a kormány a múlt héten határozatban írta elő, hogy az ÁKK-nak április 10-ig ki kell dolgoznia egy, az eddigieknél rövidebb futamidejű lakossági állampapírt, várható, hogy még ezen a héten újabb ajánlattétellel jön ki az államadósság-kezelő, kifejezetten a kisbefektetők számára – vélelmezi a lap.

Miközben az állampapírpiacon alaposan bevásároltak a háztartások, az MNB adatai szerint a többi értékpapírtípusnál nem voltak ennyire lelkesek. A banki kötvények csak minimális friss lakossági pénzt vonzottak februárban annak ellenére is, hogy egyes piaci szereplők már 10 százalék körüli kamatokat ígértek. A befektetési alapokból több mint 13 milliárd forintnyit váltottak vissza februárban a háztartások. A részvénypiacon ezzel szemben inkább vásároltak a kisbefektetők, az állományuk ennek dacára csökkent, mivel az árfolyamokon veszítettek – ismerteti a Világgazdaság.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során