Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 24. 08:49, péntek | Belföld

Parkolásért közmunka – ledolgozható a közterület felügyelet bírsága?

Parkolásért közmunka – ledolgozható a közterület felügyelet bírsága?

Ledolgozható-e közérdekű munkával a mozgássérült parkoló jogosulatlan használatáért, a közterület felügyelet által kiszabott bírság? Új rovatunkban joga van kérdezni, és szakemberektől kap választ!

Szabálysértési témakör:

Tisztelt Jogsebész!

Figyelmetlenségemből adódóan mozgáskorlátozott parkolóban parkoltam, jogosulatlanul.
A szabálysértés miatt fixbírságot, azaz 50.000.- Ft-ot szabtak ki rám!

A tízezer forintot még a helyszínen kifizettem, hogy az autót ne szállítsák el a nem fizető parkolóból, de (rokkant parkoló) ezután még egy 50 000 Ft-os helyszíni bírságról szóló csekket is kaptam, amit elfogadtam, mert nem szerettem volna, hogy 100 000 Ft legyen belőle.

Mivel munkanélküli vagyok, így nem tudom kifizetni a bírságot, nincs jövedelmem.

Kérdésem az lenne, hogy mivel a Közterület Felügyelet munkatársai büntettek meg így is választhatom azt, hogy ledolgozom a bírság összegét közmunkaként?

2014. 01. 14.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

Az Ön által elkövetett szabálysértés valóban fixbírságos, annak mértékét a jogalkotó állapította meg az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet alapján.

A közterület felügyelő által kiszabott helyszíni bírságot közérdekű munkával ledolgozhatja.

A teendője annyi, hogy a helyszíni bírság kiszabása napjától számítva 30 naptári napon + 3 munkanapon belül az állandó lakóhelye / érvényes tartózkodási helye / tartózkodási helye szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen a helyszíni bírságot kiszabó nyomtatvánnyal és a csekkszelvénnyel megjelenik és regisztráltatja magát. A közérdekű munkavégzés feltétele egy foglalkozás-egészségügyi igazolás beszerzése lesz (egy orvosi igazolás arról, hogy a közérdekű munka elvégzésére egészségileg alkalmas), melynek költségei Önt terhelik, de annak beszerzésére csak a regisztrációt követőn keríthet sort.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Üdvözlettel:
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során