Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Augusztus 16. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Ünnepélyes tisztavatás a Hősök terén

Ünnepélyes tisztavatás a Hősök terén

Szent István napján, augusztus 20-án 10 órai kezdettel Budapesten, a Hősök terén a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes esküt tesznek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett ifjú tisztek.

Augusztus 20-án a Hősök tere már kora reggel benépesül. Az érdeklődő közönség a ceremóniát megelőzően megtekintheti a Magyar Honvédség által kiállított haditechnikai eszközöket. Különleges része az ünnepségnek a katonazenekarok, mazsorett-csoportok, hagyományőrzők és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének felvonulása az Oktogon és a Hősök tere között. Közkedvelt katonai látványosság a 32. Budapest Díszzászlóalj díszelgőinek fegyveres bemutatója.

A pontosan 10 órakor kezdődő hivatalos ceremónián ebben az esztendőben 61-en tesznek fogadalmat és kapnak hadnagyi rendfokozatot. Az esküt előmondó honvédtiszt az avatási ünnepség kiemelt mozzanataként a tiszttársak által aláírt eskü névjegyzékét átnyújtja Magyarország köztársasági elnökének, a Magyar Honvédség főparancsnokának, majd – ludovikás hagyományokat felelevenítve, ősi magyar szokás szerint – kardot rántanak, vagyis a honvédelmi miniszter által adományozott tiszti szablyával díszelegve megfogadják: „A hazáért, mindhalálig!” Az esküt tett tisztek megkoszorúzzák a Hősök Emlékkövét és díszmenetben vonulnak el az elöljárók és a közönség előtt. Az ünnepélyes tisztavatáson a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjei, a Magyar Honvédség Támogató Dandárjának díszelgő katonái, a MH Központi Kiképző Bázis tiszthelyettesei és szerződéses állománya, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának tisztjei, pilótái, a katonazenekarok, valamint a Honvéd Együttes Férfikara is közreműködik-tudatta a katonaSULI.hu

Az ünnepélyes tisztavatás programja:

08.25 A katonazenekarok és a Nemzeti Lovas Díszegység a felvonulása a Kossuth térről a Hősök terére
09.10 A katonazenekarok, mazsorettek és díszelgők bemutatói a Hősök terén
09.45 A Díszzászlóalj bevonulása a Hősök terére
09.50 A meghívott vendégek elfoglalják helyeiket
10.00 Magyarország köztársasági elnökének fogadása
Himnusz
Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter ünnepi köszöntője
Tiszti fogadalomtétel és kardrántás
Liszt Ferenc XV. Magyar Rapszódia Hegedűs Endre zongoraművész előadásában
Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök ünnepi beszéde
Koszorúzás a Magyar Hősök Emlékkövénél
Szózat
Légi bemutató
Díszmenet
11.00 Térkiürítés, a történelmi zászlók és a zenekar elvonulása
11.05 Térzene a katonazenekarok előadásában
12.00 Ünnepélyes őrségváltás

OrientPess Hírügynökség

Címkék: tisztavatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni