Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. November 25. 14:49, péntek | Külföld
Forrás: mti

Megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége

Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest mintegy háromszorosára nőtt 2022 első hét hónapjában.

A MEKH szerint a korábbi években az volt jellemző, hogy a bővülő kínálat jelentős részét az ázsiai piacok vették fel. Az ázsiai kereslet tíz év alatt közel 200 milliárd köbméterrel emelkedett, Európában pedig folyamatosan épültek ugyan az LNG-terminálok, de a kihasználtságuk csak 30 százalék körül alakult.

2022-ben teljesen új helyzet állt elő az LNG-piacon. Ázsiában a zéró-Covid politika következtében és az emelkedő árak hatására csökkenő gázfelhasználás miatt megtört a kereslet emelkedése, ugyanakkor Európa az orosz vezetékes szállítások drasztikus csökkenése miatt jelentős LNG-kereslettel jelent meg a piacon. Míg Kína 2022 első nyolc hónapjában 16 milliárd köbméterrel kevesebb LNG-t használt, addig Európában 37 milliárd köbméterrel emelkedett az LNG-import.

A jelentés kiemeli, az Egyesült Államokból Európába importált LNG az Eurostat adati szerint 2021 azonos időszakához képest 2022 első hét hónapjában 15 milliárd köbméterrel emelkedett. Míg 2021-ben az Egyesült Államok 8 milliárd köbméter LNG-t juttatott Európába addig ez a mennyiség 2022 első hét hónapjában 23,2 milliárd köbméterre nőtt. Mivel ugyanebben az időszakban az Egyesült Államok teljes LNG exportja csak 8 milliárd köbméterrel emelkedett, a többlet szállítás közel fele az ázsiai szállítások átirányításának köszönhető - állapította meg a MEKH.

Az európai LNG-terminálok kihasználtsága továbbra is változatos képet mutat. Amíg az Atlanti-óceánhoz és a Földközi-tengerhez is kapcsolatokkal rendelkező Spanyolországban októberben már a 80 százalékot is elérte a terminálok kihasználtsága, addig Lengyelországban és Litvániában a Balti-tengernél 50 százalék alatt maradt a kihasználtság- jegyezte meg a hivatal.

Fotó: Pixabay

Címkék: gáz, lng

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.