Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 22. 13:46, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Európai lapok Orbán Viktor Németországgal kapcsolatos megjegyzéséről

Külföldi sajtó Magyarországról - Európai lapok Orbán Viktor Németországgal kapcsolatos megjegyzéséről

Több európai napilap szerdán is nagy terjedelemben foglalkozott Orbán Viktor miniszterelnök Németországra vonatkozó kijelentésével, a francia Le Monde pedig a Zsidó Világkongresszus kapcsán írt a magyarországi antiszemitizmusról.

A Handelsblatt című német üzleti lap vezércikkének szerzője, Stefan Menzel Kíméletlenül című írásában kiemelte: Orbán Viktor úgy viselkedik az EU-ban, mint elefánt a porcelánboltban, és napról-napra több bajt csinál. Kifejtette: "a mai Magyarországon a provokáció rendszer", és Orbán külföldi ellenfeleket keres, hogy a magyar érdekek védelmezőjeként "adja el magát" és "pontokat szerezzen a hazai közönségnél". Az Angela Merkel elleni "első támadás" azonban egy "új, és más minőséget" jelent az eddigi gyakorlathoz képest, hiszen Németország Magyarország barátja, és a legnagyobb befektető.
A kormány tevékenységét bemutatva hangsúlyozta: Orbán Viktor nem kormányozhat egy uniós tagországot "kénye-kedve szerint". A bizottságnak és a nagyobb tagországoknak rá kell bírniuk őt, hogy tartsa magát az uniós szabályokhoz. "A legjobb nyomásgyakorlási eszköz a pénz" - tette hozzá. Kifejtette: a brüsszeli bizottság az uniós támogatásokat használhatja nyomásgyakorlásra, és ott vannak még a külföldi befektetők is.
Magyarország és Németország általában a legjobb barátok, így a legutóbbi diplomáciai ütésváltás egész Közép-Európában feltűnést keltett - írta kelet-európai blogrovatában a The Economist. A legtöbb megfigyelő úgy tartja, hogy Angela Merkel német kancellár minapi megjegyzése - miszerint Németország mindent megtesz Magyarország jó útra térítéséért, és nem kell rögtön a lovasságot kivezényelni - valójában Peer Steinbrück ellenzéki vezetőnek szánt, célzott odamondás volt. Mindazonáltal bármiféle német katonai akció emlegetése mélységesen érzékeny téma Magyarországon. A brit gazdasági-politikai folyóirat szerint azonban valószínűtlen, hogy Orbán Viktor nyers stílusa károsítaná a magyar kormányfő hazai megítélését, és nem fogja kisiklatni a továbbra is erős magyar-német kapcsolatokat sem.
http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2013/05/hungary-and-germany
Te is Viktor? című jegyzetében Daniel Kaiser, a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap szerzője azt írta: Németország és Magyarország kapcsolatainak megromlása újabb példája a bilaterális kapcsolatok romlásának Európában. A világsajtó észrevette, hogy a magyar kormányfő is belépett azok sorába, akik nem tudnak ellenállni a kísértésnek, és a mai demokratikus Németországot övön aluli ütéssel Hitlerre emlékeztették. "Szem előtt kell tartani azonban, hogy Orbán az európai intézmények olykor megalapozott, máskor alaptalan állandó nyomása alatt él" - jegyzi meg Kaiser. "A szóváltás lényege az erősödő német paternalizmus. Ez finom, jóhiszemű, délre és keletre irányul" - állítja a szerző. Hozzáteszi: az a tény, hogy még a német konzervatív körök sokéves kedvence is ilyen ingerülten reagál, "valószínűleg jelent valamit".
A miniszterelnök kijelentése kapcsán az újság egy másik cikkében - Orbán a német választási kampányban - azt írja, hogy Orbán ezzel bekerült a német választási kampányba. Lubos Palata, az írás szerzője szerint Orbán az elmúlt három évben a hazai ellenzékkel vívott harcaiból azért kerülhetett ki "ép politikai bőrrel", mert védték őt a német konzervatívok. A kormányfő Németországgal kapcsolatos kijelentése ezért legalábbis hálátlanság.
A Vecernji List, az egyik legolvasottabb horvát napilap, Orbán: Merkel, elegünk van a tankjaitokból! címmel közölte Sandra Veljkovic írását. A szerző úgy véli, hogy amennyiben a magyar oldalon olyasvalaki lett volna, aki "higgadtabb, a diplomáciában jártasabb, vagy valaki, aki nem bánik ilyen ügyesen a populista módszerekkel", akkor Merkel szavai "azok maradtak volna, amik - ügyetlen és szerencsétlen megfogalmazás, amelyet Merkelnek, legyünk kíméletesek, nem kellett mondania". A másik oldalon azonban az "európai politika fenegyereke" áll, aki "nehéztüzérséghez nyúlt", és ott csapott le Németországra, ahol a legjobban fáj. Érdekes, hogy Európa-szerte nem Merkel, hanem Orbán váltott ki méltatlankodást - vélte a szerző, hozzátéve, hogy a "senkit sem kímélek, sértegetek, dacolok és saját belátásom szerint cselekszem" stílusáról közismert Orbán "a kritikusok könnyű célpontjává vált".
http://www.vecernji.hr/vijesti/viktor-orban-porucio-merkel-dosta-nam-je-vasih-tenkova-clanak-557482
Magyarországon gyanús tolerancia övezi az antiszemitizmust címmel közölt elemzést a Le Monde. A mértékadó francia liberális lap szerint csalódást okozott Orbán Viktor felszólalása a Budapesten rendezett Zsidó Világkongresszuson, ahol a küldöttek a Jobbikban intézményesülő szélsőjobboldal egyértelmű elítélését várták tőle. A cikkszerző Joelle Stolz szerint Orbán számára nyílván nem volt könnyű feladat egyértelműen elutasítani egy olyan ellenzéki erőt, amely ugyanazt azt etnikai és vallásos nemzetfelfogást vallja, amit a Fidesz is képvisel.
Igaz ugyan a Le Monde szerint, hogy a Jediót Ahronót izraeli napilapnak adott interjúban Orbán kizárt minden szövetséget a Jobbikkal, de május 5-i magyarországi beszédében óvakodott attól, hogy ellenfélként nevezze meg a Jobbikot. A lap szerint a magyar jobboldal nem látja be, hogy a holokauszt óta az antiszemitizmus és a cigányellenes rasszizmus összefonódott. Orbán Viktor ezért nem ítélte el barátját, az újságíró Bayer Zsoltot, a Fidesz befolyásos tagját, amikor az a romákat "gyáva, undorító, kártékony állatoknak" nevezte, és megsemmisítésükre szólított fel.
http://www.lemonde.fr/idees/article/2013/05/21/antisemitisme-un-tolerance-hongroise-bien-suspecte_34146

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése