Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 15. 07:00, szombat | Belföld

Köteles-e fizetni a munkáltatónak a munkába járást?

Köteles-e fizetni a munkáltatónak a munkába járást?

Köteles fizetnie a munkáltatónak a munkábajárás költségét? Ha igen, mennyit? Erre válaszol legfrissebb jogi témával foglalkozó kérdés-válaszunk! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Jelenleg teljes munkaidős alkalmazottként dolgozok egy budapesti cégnél. Napi 8 óra heti 5 napban.
Érdekelne, hogy a cég köteles-e az utazásom költségeit kifizetni? Ez havi 58.000 Forint (bérlet).
Mennyit köteles fizetni, van-e ennek maximuma, illetve ezt szerződésben kell-e foglalni vagy ez automatikusan jár munkaszerződés megkötésekor?
Illetve ez mennyi fizetési kötelezettséggel jár a munkaadómnak, kap-e ebből valami visszatérítést vagy csak az áfát igényelheti vissza?

Válaszát előre megköszönöm!
Tisztelettel.

2014. 02. 06.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A 39/2010. (II.26.) Kormányrendelet szabályozza a munkába járás költségeinek térítését.

Fontos, hogy mi a jogszabály értelmében a munkába járás, vagyis milyen esetben köteles téríteni a munkáltató.
"munkába járás:

aa) a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás és hazautazás, továbbá

ab) a közigazgatási határon belül, a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő napi munkába járás és hazautazás is, amennyiben a munkavállaló a munkavégzés helyét - annak földrajzi elhelyezkedése miatt - sem helyi, sem helyközi közösségi közlekedéssel nem tudja elérni;"

"3. § (1) A munkáltató megtéríti a munkavállaló munkába járását szolgáló teljes áru, valamint a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerinti utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérlet vagy menetjegy árának (2)-(3) bekezdésben foglalt mértékét, amennyiben a munkavállaló
a) belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán,
b) helyközi (távolsági) autóbuszjáraton,
c) elővárosi buszon, HÉV-en,
d) menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven
utazik a munkavégzés helyére, továbbá, ha hazautazás céljából légi közlekedési járművet vesz igénybe.

2) A munkáltató által fizetett napi munkába járással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86%-a."

A maximált 34.600.- Ft. a hazautazásra vonatkozik, nem a munkába járásra.
"hazautazás: a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer - az általános munkarendtől eltérő munkaidő-beosztás esetén legfeljebb havonta négyszer - a lakóhelyre történő oda- és visszautazás;"

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Üdvözlettel:
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben