Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Augusztus 23. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Kibertámadás érte az egyik legnagyobb francia kórházi központot

Kibertámadás érte az egyik legnagyobb francia kórházi központot

Egy kibertámadás komoly zavart okozott a francia főváros körüli régió egyik legnagyobb kórházi központjának működésében

- erősítette meg hétfőn a BFM hírtévé értesülését az intézmény, a Párizstól délre található Corbeille-Essonnes-ban található Centre hospitalier Sud Francilien (CHSF).

A támadás vasárnapra virradó éjjel történt. A hackerek 10 millió dolláros váltságdíjat követelnek angol nyelven - tájékoztatták rendőrségi források az AFP hírügynökséget.

Az egészségügyi intézmény a támadást követően életbe léptette az úgynevezett "fehér programot", azaz a riasztási és kiürítési tervet, miután a kórház valamennyi internetes oldala lebénult, és elérhetetlenné váltak az adatok tárolására szolgáló informatikai rendszerek.

A közlemény szerint a kórházi válságstáb azonnal az információs rendszerek védelméért felelős nemzeti ügynökséghez fordult (Anssi), amely a közintézmények kiberbiztonságának erősítését segíti. Az ügynökség három legfőbb feladata a támadás forrásának azonosítása, a hálózat elleni támadás méretének megállapítása és az adatok megőrzésének szavatolása.

Az ügyben a párizsi ügyészség vizsgálatot indított.

Azokat a beteget, akiknek az ellátásához elengedhetetlen a hozzáférés az informatikai rendszerhez, átszállították a Párizs környéki Ile-de-France régió más közkórházaiba. A sürgősségi osztályra érkezőket alapellátásban részesítik, de amennyiben kórházi felvételre szorulnak, más intézményekbe irányítják őket. A központ mindent megtesz annak érdekében, hogy a járóbeteg-ellátást ne kelljen szüneteltetni, a műtéteket viszont el kell halasztani.

A támadás nem érintette a kórház logisztikai működését, az épület biztonságát és a telefonhálózatot sem.

Nem ez az első kibertámadás francia kórházak ellen. Áprilisban kilenc kelet-franciaországi kórház központi informatikai rendszerét érte kibertámadás, márciusban pedig egy korzikai intézmény esett hackerek áldozatául.

Másfél évvel ezelőtt a kormány jelezte, hogy egymilliárd eurót kíván fordítani a kiberbiztonság megerősítésére az egyre gyakoribb internetes támadások miatt, amelyeknek 2021 elején két kórház is áldozatul esett. Akkor is mindkét kórházat teljesen lebénította informatikai rendszere megtámadása, a műtéteket el kellett halasztani, a betegeket pedig más létesítményekbe szállították át, és hetekre volt szükség, hogy visszaálljon a normális menetrend az intézményekben.

A kórházak a többi francia közigazgatási intézményhez hasonlóan a kormány szerint "szigorú utasításba kapták, hogy soha nem fizethetnek váltságdíjat", miközben a kibertámadások, amelyek 11 százaléka kórházakat érint, már 2020-ban megnégyszereződtek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése