Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 23. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kemény szavak a svájci jegybank elnöktől - készek akár negatív kamatot is bevezetni

Kemény szavak a svájci jegybank elnöktől - készek akár negatív kamatot is bevezetni

A svájci frank 0,7 százalékkal gyengült, amint Thomas Jordan a svájci jegybank elnöke közölte, hogy készen állnak további jegybanki lépésekkel is támogatni az alpesi gazdaságot, amennyiben szükséges,e tekintetben nem zárható ki sem az euróval szemben felállított 1,20-as árfolyamküszöb megemelése, sem a negatív betéti kamatszint alkalmazása, sem pedig az irányadó 3 hónapos LIBOR csökkentése.

Jordan szerint ebben nincs semmi meglepő, hiszen a fejlett ipari országok a monetáris politika lazításával próbálják élénkíteni saját gazdaságukat, dacára annak, hogy a rendkívül laza jegybanki politika előbb-utóbb torzulásokhoz is vezethet. A svájci jegybankelnök szerint abban bízhatunk, hogy a gazdaságok talpra állása megelőzi majd az esetleges inflációs felfutást, de nyilván ez csak elmélet, s kíváncsian várja mindenki, vajon mi fog megtörténni a gyakorlatban.

Az EUR/CHF kurzus a svájci jegybankelnök szavaira 1,26 közelébe 2011 májusa óta nem látott szintre emelkedett, az USD/CHF árfolyam 0,97 fölé pattant, továbbra is útban van a paritás (1,00) felé, a CHF/HUF keresztárfolyam pedig – a hazai frankhitelesek örömére – 230 alá csúszott, ahol utoljára tavaly nyáron, illetve tavaly ősszel járt.

Jordan leszögezte, hogy Svájc továbbra sem kíván csatlakozni az eurozónához és nem szándékozik értékesíteni egyetlen unciát sem a több mint 1000 tonnát meghaladó aranytartalékaiból.

A svájci jegybank 2011 szeptemberében állította fel az 1,20-as árfolyamgátat az euróval szemben, hogy megvédje a gazdaságot a recessziótól és a deflációtól. Emellett az irányadó kamatlábat gyakorlatilag nulla közelébe csökkentette, sőt a kereskedelmi bankok már negatív betéti kamatot is alkalmaztak azért, hogy növelni tudják a kamatmarzsot és ezáltal a nyereségességüket is.

A frank felértékelődése gyakorlatilag 2008-ban a jelzálogpiaci krízis nyomán indult el, majd pedig az euróválság kirobbanása és fokozatos elmélyülése nyomán, nagyjából 2010 tavaszától vált lavinaszerűvé, hiszen az euró, mint tartalékeszköz iránti bizalom alapjaiban megingott, s vele szemben a svájci frank jó menedéknek számított. Azzal, hogy a fejlett piaci jegybankok pénznyomtatásba kezdtek és nullára csökkentették a kamatlábakat (leértékelődött többek között az amerikai dollár, az angol font, az euró, majd pedig idén megborult a japán jen is), csak tovább növelték az alpesi deviza vonzerejét a tartalékeszközök között. Svájc kiváló adóskockázati besorolása (AAA), valamint uniós szinten kiemelkedően alacsony munkanélküliségi rátája, pénzügyi stabilitása mind-mind a frank vásárlására ösztönözték a menedéket kereső befektetőket.

A frank erősödése viszont fokozatosan versenyhátrányba szorította a svájci exportőröket, visszafogta az inflációt, fékezte a gazdasági teljesítményt, ugyanakkor az alacsony belföldi kamatszint tovább ösztönözte a fogyasztást és fűtötte az ingatlanpiacot, amelyet hosszabb távon kockázatosnak vél a központi bank.

A Nemzetközi Valutaalap tegnap ismét azt javasolta a svájci jegybanknak, hogy süllyessze negatív tartományba a kereskedelmi bankok többlettartalékaira jegyzett kamatlábat, így a kereskedelmi bankok arra kényszerülnek, hogy megemeljék a jelzálogkamataikat és ez végső soron jegelheti az ingatlanpiaci felfutást, szűkössé teheti a hitelpiacot.

Thomas Jordan SNB-elnök ma délelőtt elmondta, hogy nem számít különösebb inflációs felfutásra a közeljövőben, főleg, hogy a fogyasztói árak 19 hónapja zuhannak, s idén 0,2 százalékos defláció jósolható az alpesi országban, kb. 1,5 százalékos gazdasági növekedés mellett.

A svájci jegybanknak nem volt könnyű dolga, ami az árfolyamgát védelmét illeti, hiszen a devizatartalékai eközben a GDP háromnegyedére duzzadtak, melyben az euró súlya hónapokon át túllépte az 50 százalékot is. A tartalékok emelkedése viszont kezd megtorpanni, ami jelzi, hogy most már kisebb erőfeszítéssel is tartható az 1,20-as küszöb, főleg úgy, hogy az árfolyam már kb. 5 százalékkal rugaszkodott el attól.

A frank további leértékelődéséhez az kellene, hogy a jegybank éljen a fent említett monetáris politikai eszközökkel és úgy döntsön, hogy tovább élénkíti a hazai gazdaságot, de nagymértékben függ a többi jegybank, különösképpen a Fed és az EKB monetáris politikájától is.

Az eurót stabilizálná például az, ha az eurozónának lassan, fokozatosan sikerülne kilábalnia a recesszióból anélkül, hogy az Európai Központi Bank radikális eszközökhöz folyamodna (pl. fedezetlen eszközvásárlások, negatív betéti kamatszint). Az euró piacán fordulatot hozott a tavaly nyár végén Mario Draghi EKB-elnök által meghirdetett új kötvényvásárlási program, amely védőhálóként ereszkedik immár az euroövezet kötvénypiaca fölé és a hozamok csökkenését eredményezte, végső soron a pénzpiac töredezettségét csökkentette. Ezt követően az EUR/CHF árfolyam már kezdett eltávolodni az 1,20-as küszöbtől. A fiskális fegyelem fenntartása és a költségvetési politikák koordinálása, továbbá a bankunió felé irányuló lépések kulcsfontosságúak az euró jövőbeli teljesítménye és stabilitása szempontjából.

Az amerikai dollár alól kihúzta a talajt a Fed azzal, hogy 2009-ben elindította a fedezetlen kötvényvásárlásokat (QE), majd pedig tavaly év végén korlátlan pénznyomtatást hirdetett meg, amint az amerikai gazdaság behúzta a féket. Idén már érdemi javulást láthattunk az amerikai gazdasági mutatókban és a Fed-kormányzók beszélni kezdtek a pénzpumpa esetleges lassításáról, illetve annak év végi leállításáról is, amely a zöldhasú széleskörű felértékelődéséhez vezetett és magasba emelte az USD/CHF devizapárt.

A frank gyengülése akkor válhat tehát erőteljesebbé, ha az alpesi jegybank beavatkozik, vagy az euroövezet iránti bizalom ismét erősödne, továbbá amennyiben Amerikában szigorúbbá válna a monetáris politika. Mivel a japán jen súlya a nemzetközi tartalékokban és a devizapiaci forgalomban sokkal kisebb, mint az euróé és a dolláré, ezért a japán pénznyomtatás érdemben nem képes ellensúlyozni a frank gyengülését - minderről a Quaestor elemzői számoltak be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése