Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Szeptember 27. 10:47, kedd | Belföld
Forrás: Rendőrség

Itt van az ősz, megváltoztak az útviszonyok - Így közlekedjen, hogy ne legyen baj!

Itt van az ősz, megváltoztak az útviszonyok - Így közlekedjen, hogy ne legyen baj!

A megváltozott időjárási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolniuk a járművezetőknek.

Az ősz beköszöntével rövidülnek a nappalok és a párás, ködös, esős idő megnehezíti a közlekedést. A járművezetők számára fontos feladat az őszi közúti közlekedésre való felkészülés, mellyel a balesetveszélyes helyzetek elkerülhetőek.

A rendőrség az alábbiakra hívja fel a járművezetők figyelmét:

- Őszi reggeleken párás, deres és száraz útszakaszok válthatják egymást, megváltozhatnak a tapadási viszonyok. Legyenek körültekintőek!
- Balesetveszélyes a párás szélvédő és a nem megfelelő kilátás, ezért elindulás előtt mindenképpen tisztítsa meg az üveget.
- Fontos, hogy a jármű jól látható legyen, ezért ellenőrizzék a világító berendezések működését, és gondoskodjanak a lámpák búrájának tisztán tartásáról!
- Töltsék fel az ablaktisztító tartályt szélvédőmosó folyadékkal, és ellenőrizzék az ablaktörlő gumik állapotát!
- Szürkületben, sötétedéskor számítsanak a munkába, iskolába induló, illetve onnan távozó gyalogosra, kerékpárosra, akik a megváltozott látási viszonyok miatt esetleg nehezebben észlelhetőek.
- A vízátfolyások, az őszi munkálatoknál az úttestre felkerült sár mind veszélyforrások lehetnek, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek!
- Erdős, bokros részen a lehulló falevelek csúszóssá teszik az utat, ezért a sebesség megválasztásánál alkalmazkodjanak a megváltozott útviszonyokhoz!
- Figyeljenek az útra tévedt állatokra, és nemcsak a vadat jelző táblánál, hanem mindenkor válasszanak olyan sebességet, hogy adott esetben biztonságban meg tudjanak állni!
- Erre az időszakra jellemző a köd kialakulása is, gyakran a foltokban előforduló köd korlátozza a belátható útszakasz hosszát. Elsősorban a sebesség és a követési távolság helyes megválasztására, valamint az előzési szabályok betartására kell kiemelt figyelmet fordítani. A látni és látszani elv ezen időszakban is nagyon fontos, így feltétlenül gondoskodjanak a járművek megfelelő világításáról! Köd esetén szükség szerint használjanak ködlámpát.
- Ködfényszórót és hátsó helyzetjelző ködlámpát csak indokolt esetben használjanak! A hátsó helyzetjelző ködlámpa a mögöttünk haladót erős fénye miatt zavarhatja, bekapcsolása mellett a féklámpa nehezebben ismerhető fel, ami baleseti veszélyforrás is lehet.
- Mielőtt útnak indulnak, ellenőrizzék a gumiabroncsok állapotát, a megfelelő nyomást, a bordázat mélységét!

A balesetek elkerüléséért a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy a szabályokat betartva, türelmesen, egymásra odafigyelve vesznek részt a közlekedésben.

Fotó: Rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára