Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Május 14. 17:02, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok

Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok

Folyamatosan javulnak és egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok, túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén - jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, a gyógyult betegek száma a pandémia kezdete óta közel négyszerese az aktív fertőzöttekének, jelenleg 158 458 aktív fertőzöttet tartanak nyilván és több mint 600 ezren már meggyógyultak a betegségből.

A járvány első hullámától kezdve 796 390 ember PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett pozitív Magyarországon - tette hozzá a tisztifőorvos.

Kiemelte, a kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően újraindulhattak a tervezett egészségügyi beavatkozások, köztük a népegészségügyi szűrővizsgálatok is.

A mammográfiai, a méhnyakrák- és a vastagbélrák-szűréseket csak rövid időre, mindössze két hétre kellett felfüggeszteni, és most azok kapnak újra meghívót, akiknek vizsgálata arra a két hétre esett volna - ismertette.

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány is rávilágított arra, hogy az egészség megtartása fontos érték, ezért arra bíztatott mindenkit, vegyen részt ezen vizsgálatokon, mint mondta az időben felismert elváltozások jó eséllyel gyógyíthatók.

A szakember kitért arra, a környezetegészségügyi adatok is kedvezően alakulnak, országos szinten nemcsak stagnál, hanem elkezdett csökkenni a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

Minimális emelkedést Szekszárdon és Pécsen mutatnak az adatok, Debrecenben, Győrben, Egerben, Kaposváron, Veszprémben és Budapesten jelentős a csökkenés - tette hozzá.



Müller Cecília kitért arra, jelentősen csökkent a koronavírussal kórházban ápoltak száma is, ők jelenleg 2612-en vannak, közülük 338-an szorulnak lélegeztetőgépre. Emlékeztetett, a harmadik hullám csúcsán több mint 12 ezer ember volt kórházban, és 1500 felett volt a lélegeztetett betegek száma.

Egy nap alatt 1190 új fertőzöttet regisztráltak, azonban hozzátette: a járványnak még nincs vége. A védőoltások jelentik a kivezető utat a járványból, mert ezzel meggátolható, hogy a vírus "fogékony szervezetet" találjon - emelte ki.

Hozzátette: Magyarországon bárki korlátozás nélkül juthat védőoltáshoz, ezek széles körben rendelkezésre állnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.